Ransomware

Varning för bluffmejl! Ransomware låser dina filer.

Klicka inte på länkar i e-post som ser ut att komma från din bank eller posten. Har du blivit smittad med Ransomware? Vi hjälper dig! Kom in med din dator eller kontakta oss

Just nu finns det många så kallade ransomware (utpressningsvirus) i omlopp. Dessa finns i olika versioner med namn som Cryptolocker, Crypt0l0cker, CryptXXX med fler. Alla versioner har dock en sak gemensamt - De låser alla dina filer och kräver sedan pengar för att låsa upp dem.

Vanligast är att smittan sprids via e-post. Du får ett mejl skickat som ser ut att vara från din bank eller posten som uppmanar dig att ladda hem en faktura eller spåra ett paket. Men i själva verket är allt bluff och istället laddar du hem ett virus.

Det finns risk att drabbas även om du har fullt uppdaterat virusskydd. Var därför noga med att regelbundet säkerhetskopiera viktiga bilder och dokument.

Vad gör jag om jag blivit smittad?

Ofta kan vi hjälpa dig att återställa låsta filer, Kom in till oss med datorn så hjälper vi dig. Har viruset smittat flera datorer på kontoret? Ring oss och boka en tekniker. Vi går igenom alternativ beroende på version av viruset och hjälper er med bästa möjliga lösning. Vi ser också till att inga skräpprogram ligger kvar i datorn.